Elma Soğuk Hava Depoları
Elma soğuk hava depoları elmaların uygun koşullarda saklanmasını ve pazar yapılabilir duruma getirilmesini sağlar. Bu depoların tasarımı, elma çeşidine, depolama zamanına ve mevsime göre farklılık gösterir. Adi depolar, soğuk hava depoları ve atmosfer kontrollü soğuk hava depoları olabilir. Elmaların uygun depolama koşulları -1°C ile 0°C sıcaklık ve %85-90 nisbi nemdir. Ancak elma çeşidine göre bu sıcaklık ve nem oranları değişebilir. Golden ve Starking elmaları için 0°C ve %90 nisbi nem en uygun sıcaklık ve nemdir, Granny Smith ise +3°C de depolanmalıdır. Ticari depolardaki sıcaklık ortalama 0-2°C dir.
Elma’da Hasat
Elma hasat zamanını belirlemek için meyve etinin sertliği, rengi, daldan kopma durumu, nişasta düzeyi ve çiçeklenmeden olgunluğa kadar geçen gün sayısı gibi faktörler dikkate alınır. Tam zamanında hasat edilen ve uygun depolama koşulları sağlanan elmalar saklanma sürelerine göre birkaç ay boyunca depoda saklanabilir. Kışlık elmalar ağaç olumundan daha sonra yeme olumuna geldiklerinde hasat edilirken, yazlık elmalar tam olgunluğa ulaştıkları zaman toplanır. Tam zamanında hasat edilen yazlık elmalar yüksek kaliteli olur.
Etilen Üretimi Hassasiyeti
Elma soğuk hava depoları etilen üretimi ve hassasiyeti de önemlidir. Elma, karbondioksit ve etilen üretiminin artışıyla birlikte olgunlaşan, klimakterik bir meyve olarak kategorize edilir. Etilen üretimi çeşitler arasında büyük farklılıklar gösterebilir, erken hasat çeşitleri genellikle yüksek etilen üretim oranlarına sahiptir ve hızlı bir şekilde olgunlaşırken, geç hasat çeşitleri düşük etilen üretim oranlarına sahiptir ve yavaşça olgunlaşır. Etilen üretimini yavaşlatmak veya engellenmek, meyve depolana bilirliğini arttırmak için bir stratejidir ve esas olarak düşük depolama sıcaklıklarının ve atmosfer kontrollü depolama teknolojilerinin kullanılmasıyla elde edilir.
Elmada Solunum Oranları
Solunum oranları, elma çeşidinin hasat zamanı ve sıcaklık faktörlerine bağlı olarak farklılık gösterir. Genel olarak, erken hasat çeşitleri yüksek solunum oranlarına sahiptir, bu da daha hızlı olgunlaşma ve kısa süreli depolama süresi anlamına gelir. Geç hasat çeşitleri ise düşük solunum oranlarına sahiptir ve yavaşça olgunlaşırlar. Meyve depolama sıcaklığının 10°C’nin altındaki değerler solunum hızını bastırabilir ve üşüme yaralanmasının önlenmesi için sıcaklık, donma noktasının üstünde olmalıdır. Elma soğuk hava depoları tasarlanırken solunum oranlarının dikkate alınmasının gerekliliğini düşünerek buna göre optimize edebilecek elektronik sistemler ile desteklenmelidir.
Elmayı Soğutma Koşulları
Elmanın soğutma hızı, meyvenin kalitesini korumanın önemli bir faktörüdür. Ancak, bu önemin çeşit, hasat olgunluğu, beslenme durumu ve depolama tarihine göre değişebileceği unutulmamalıdır. Hasat mevsiminin ilk yarısında olgunlaşan elma çeşitleri çok hızlı soğutulmalıdır (örneğin yaz çeşitleri), çünkü hasat mevsimi ilerledikçe olgunlaşan meyveler daha hızlı yumuşarlar. Aynı çeşit içinde, meyveler daha geç olgunlaştıkça daha hızlı yumuşama eğilimi gösterir. Yavaş soğutmanın etkileri depolama süresi uzadıkça artar. Bu nedenle, meyveleri hızlı soğutmanın önemi, sadece depolama süresi boyunca değil, aynı zamanda hasat ve paketleme, nakliye ve perakende teşhir sırasında da sıcaklık kontrolünün önemini vurgular. Bu süreçlerin tamamı, hasattan tüketiciye olan bağlantıların sürdürülmesi için “soğuk zincir” olarak adlandırılan süreci gerektirir.
Elmada Optimum Depolama Koşulları
Elma üreticileri, elmanın hem sıcaklık hem de atmosfer modifikasyonlarına çok hassas olduğunu biliyorlar. Hızlı ve uygun şekilde soğutma uygulaması, elmaların 3 ila 6 ay ve bazı durumlarda daha uzun süre orta kalitede depolanmasını sağlayabilir. Modern ticari depolama yerleri, elmaların uzun süreli depolanması için sıcaklık yönetimi ve atmosfer kontrolünü birleştirir. İyi tasarlanmış soğuk hava depoları, elmanın depolanması için önerilen koşullar -1°C ile 4°C arası sıcaklık ve %90-95 nem oranıdır. Depolama süresi, pazarın kalite standartlarının artmasıyla kısalır. Ayrıca, depolanan meyvenin satılması için kalan zaman azaldıkça, kısa süreli atmosfer kontrollü depolama daha yaygın hale gelir.
Elmanın Atmosfer Kontrollü Soğuk Hava Deposunda Muhafaza Edilmesi
Elma, uzun süre muhafaza edilmesi istenildiğinde atmosfer kontrollü soğuk depolarda muhafaza edilmelidir. Gaz bileşimi ve depolama sıcaklığı, çeşitli faktörlere göre değişebilir. Örneğin, düşük sıcaklıklar düşük oksijen seviyelerine yatkınlık artırırken, çok düşük oksijen seviyeleri kullanıldığında karbondioksit seviyeleri azaltılmalıdır. Elma soğuk hava deposu projeleri hakkında sorularınız varsa, uzman ekibimize danışabilirsiniz.