Beyaz Et Soğuk Hava Depoları
Beyaz et soğuk hava depoları tavuk, hindi gibi beyaz et grubundaki kümes hayvanlarının işlenmesi sırasında mikroorganizmaların gelişmesine uygun şartlar oluşur ve kolayca bozulma niteliği taşırlar. Tavuk eti işlem, taşıma, depolama, kesim ve yüzme sırasında mikrobiyal kontaminasyona maruz kalabilir. Mikroorganizma bulaşmaları, kesim sonrası uygulanan işlemlerin temiz ve doğru olmamasından kaynaklanabilir. Tavuk etinin mikrobiyal kontaminasyonunun önlenmesi için, işlem ve depolama koşullarının hijyenik olmasına dikkat edilmelidir.
Soğutma aşaması, kanatlı hayvanların kesim işleminde mikroorganizmaların gelişimini ve et kalitesini etkileyen önemli bir adımdır. İşlem sıcaklıkların düşürülmesiyle biyokimyasal reaksiyonları geciktirir ve mikroorganizmaların gelişimini engeller, böylece etin raf ömrünü uzatır. Beyaz et soğuk hava depoları iyi tasarlandığında, etin görünümü, su tutma kapasitesi, lezzeti, yumuşaklığı ve raf ömrünü etkileyen kesim sonrası biyokimyasal reaksiyonların gelişimine müdahil olduğu gösterilmiştir.
Kesim sırasında karkasın hızlı soğutulması, mikrobiyal gelişimin engellenmesini sağlar. Karkas sıcaklığı, iç organ çıkarma işleminden sonra en geç 4 saatte 4.4°C’ye düşürülmelidir. Soğutma süresi ve hızı, etin mikroorganizmaların gelişimi üzerindeki etkisini belirleyen kritik parametrelerdir. Su ve hava soğutma yöntemleri ve evaporatif soğutma, karkasın soğutulması için yaygın olarak kullanılan yöntemlerdir. Su soğutma yöntemi ABD’de yaygın iken, Avrupa, Kanada ve Türkiye’de soğuk hava dolaşımlı soğutma yöntemi uygulanır.
Soğutma aşamasında, öncelikli olarak kanatlı hayvan karkaslarının sağlık güvenliği ve marketteki raf ömrü için mikrobiyal gelişmenin önüne geçilmesi önceliklidir. Frigobien, daha etkili, daha ekonomik, mikrobiyal gelişmeyi kontrol altına alan ve et kalitesini azaltmayan soğutma sistemlerini geliştirir. İşletmeler kısa sürede soğutma, sağlıklı, minimum ağırlık kaybı, düşük enerji harcayan ve az masraflı soğutma yöntemlerini tercih eder. Biz de sizlere en iyisini sunmak için hazırız.
Tavuk Eti Beyaz Et Soğuk Hava Depolarında Kaç Derecede Saklanır
Tavuklar modern kesim standartlarına göre kesilmeli ve uygun sıcaklıkta beyaz et soğuk hava depolarında muhafaza edilmelidir. Tavuklar en geç 2-3 saat içinde 0°C ile 4°C arasında soğutulmalı ve paketlenmelidir. Kalite kontrolünden geçmiş ürünler soğuk hava deposuna alınmalı ve doğru şartlarda paketlenmelidir. Tavuk, hassas bir gıda ürünü olduğu için mikroorganizma yükünün kontrol altında tutulması gerekir. Tavuklar, 0°C ile 4°C arasında soğutulmuş veya -35°C ile -40°C arasında şoklandıktan sonra -18°C de muhafaza edilmiş olabilir. Soğukta muhafaza edilen tavuklar 2 hafta boyunca muhafaza edilebilir, dondurulmuş tavuklar ise 6 ile 24 ay arası 18°C de sabitlenmiş soğuk odalarda muhafaza edilebilir.